HOW TO: Čištění a dezinfekce štětců

10:25:00 AM

Hezký víkend přeji :))

Dneska pro vás mám, podle mě, velice důležitý článek. V dnešní době snad už každá dívka či žena při líčení používá alespoň jeden pořádný kosmetický štětec. K používání štětců se ale pojí i druhá stránka věci - jejich čištění. Dezinfekce a čištění je velice důležitá věc. Ale proč?


Prvním důvodem, proč by se štětce měli pravidelně čistit je to, že se vám pochopitelně budou špinit podle produktů, které používáte. Pokud budete dělat výraznější kouřové líčení, vaše štětce budou plné tmavších barev, které jen tak ze štětin nevyklepete. To samé platí se štětci, které se používají při nanášení tekutých make-upů. To je taky pořádný držák :D. Druhým důvodem je to, že tím, že štětce používáte, dostávají se do nich bakterie a jiné potvory a těm se v usazených líčidlech poměrně hezky bydlí. No a tím, že štětce opakovaně používáte, bakterie si vlastně jen roztíráte po obličeji (fuuuj) a tím se vám může tvořit akné, ale třeba vám můžou způsobit alergické reakce a vyrážky. Takže obzvlášť pokud máte aknózní pleť, čistěte své štětce častěji! Já doporučuji pořádně umýt i nově koupené štětce. Nevíte, kde a jak dlouho ležely, takže jistota je jistota :)).


A teď už k samotnému návodu. Věřte mi, že tento způsob dostane z vašich štětců naprosto všechno! Není nijak světoborný, ale myslím si, že hodně lidí štětec jen vezme, použije trochu šampónu nebo jiného mýdla a hotovo. Já jsem ale tento jednoduchý způsob trochu okořenila, aby byl opravdu na jedničku. Jedna nevýhoda mýdel je ta, že můžou naprosto bez problému vysušovat štětiny a tím potom štětec chlupatí a ztrácí štětiny. Proto je dobré štětce i nějakým způsobem vyživovat. Obzvláště ty, které jsou z přírodních štětin. 

A co budete vlastně potřebovat? :))
1. špinavé štětce
2. velký talíř
3. antibakteriální mýdlo na ruce
4. olivový olej
5. houbičku na nádobí
6. hadřík


Je dobré používat antibakteriální mýdlo - logicky aby zničilo bakterie a jiné nepěknosti, co ve štětci bydlí. Já svoje koupila v Rossmannu asi za 35 Kč. A proč olivový olej? Má vlastně hned dvě funkce. První z nich je výživa štětin a tou druhou je to, že olej dokáže skvěle narušit usazené zbytky líčidel, a tím jsou štětce opravdu o hodně čistší a jejich mytí zabere kratší čas. Všichni určitě někdy viděli houbičku na nádobí :D. Takže určitě víme, že jedna její strana je víc pórovitá a měkká a ta druhá je hrubší a má na sobě výstupky, které můžou špínu hezky odrhnout. A to samé potřebuje i váš štětec. Pokud máte jen lehce zaneřáděný štěteček, kružte s ním po měkké straně, ale pokud máte štětec od gelových linek, make-upu nebo třeba gelu na obočí, čistěte ho na té hrubší straně :).

KROK 1
Na velký talíř si vylijte trochu mýdla a hned vedle něj olivový olej.


KROK 2
Lehce si namočte špinavé štětce, které chcete umýt.

KROK 3
Špičku štětce položte na rozhraní oleje a mýdla a obě složky s ním naberte krouživým pohybem.

KROK 4 
Vezměte si houbičku (stejnou funkci zastane i sevřená dlaň ruky) a krouživým pohybem začněte vytvářet ve štětci pěnu. Uvidíte, jak se pěna zbarví podle produktů, které byly ve štětci zalezlé. 


KROK 5 
Takto napěněné štětce vezměte k umyvadlu nebo dřezu. Pusťte si vlažnou (víc na té teplejší straně) vodu a do proudu nasměřujte POUZE štětiny. Opět krouživým pohybem začněte štětec vymývat do té doby, dokud vám z něj nepůjdou žádně bublinky a voda poteče naprosto čistá.


KROK 6 
Vezměte si hadřík nebo papírovou utěrku a vytlačte ze štětce přebytečnou vodu. Zároveň štětiny srovnejte do původního tvaru.


KROK 7 
Štětce vyskládejte na ploché místo. Já používám parapet. Zároveň dbá na to, aby všechny štětiny přesahovaly hranu podložky, aby kolem nich mohl proudit vzduch. Úplně nejlepší by bylo štětce někde zavěsit štětinami dolů, aby voda tekla bych ze štětin, ale toho se dá poměrně těžce docílit. 

KROK 8
Štětce nechce několik hodin schnout (nejlépe přes noc).


Za žádnou cenu neobracejte štětec štětinami vzhůru k vodě!!! Voda by se dostala do samotného těla štětce a narušila by vrstvu lepidla. To by vedlo k tomu, že by vám po čase štětec začal pelichat a výrazně ztrácet chlupy. Z toho samého důvodu ani při sušení nepokládejte štětec tak, aby byly štětiny víš něž konec rukojeti. Pokud máte hooodně štětců, doporučovala bych investovat do speciální rukavice od firmy Sigma (koupíte třeba tady). Takováto rukavice vám opravdu pomůže při čištění, ušetří vám čas a zároveň chrání vaše ruce :). Já ji zatím nemám, ale jednoho dne bude určitě moje :D.

Pokud máte nějaký hodně zaneřádění štětec, který je navíc hodně hustý, tak se rozhodně nebojte a mýdlo na štětec naneste třeba i 5x nebo 6x. Bude totiž trvat, než se usazený make-up rozpustí a ze štětce se vymyje. Já to běžně dělám se štětci, kterými si nanáším tekutý make-up. Buďte zkrátka trpěliví. Dokud se vám po štětcem nebude tvořit hustá pěna, tak po vymytí štětce na něj naneste nové mýdlo a proces opakujte. Teprve až budete mít na štětci hustou pěnu, můžete věřit, že je štětec absolutně čistý :).

A to je k tomuto návodu vše! :) Ještě bych řekla, abyste to s tím olejem nepřeháněli. Mohli byste mít problém s jeho následným vymýváním. Snad vám byl tento návod nápomocný a ohledně péče o štětce jste se dozvěděli něco nového :).


Mějte se a smějte se :)))

You Might Also Like

0 komentářů

Děkuji za komentář :))

Napište mi :)

Name

Email *

Message *

Popular Posts