Kdy se čeho zbavit???

4:05:00 PM

Ahoj, ahoj :)))

V posledním článku jsem vám psala o tom, jak jsem projela všechna malovátka a laky a vyhodila to, co bylo prošlé, vyschlé a nebo už hodně dlouho nepoužité... A pak jsem si uvědomila - ví se vůbec, jak dlouho určité produkty vydrží? Kdy je dobré se jich zbavit v zájmu našeho zdraví? :) A o tom bude tento článek. Hodně rychlé obeznámení s tím, jak dlouho vám všechno poslouží :).

Pokud máte pleť, která hodně vydrží a jen tak ji něco nepodráždí, můžete nevědomky používat prošlé produkty a vlastně to nikdy nezjistíte. Jsou ale lidé, co mají velice citlivou pleť a jakmile je něco už na hraně, okamžitě jim naskáče vyrážka a podobné nepříjemnosti. Make-up má být zábava a né něco, co vám bude způsobovat zdravotní potíže :).

Obecně mají větší trvanlivost produkty, které mají pumpičku nebo jiný aplikátor. Pokud do něčeho opakovaně strkáte prsty, do produktu akorát zanášíte bakterie a tím se výrobek rychleji kazí. Takže třeba make-upy, primery a korektory vydrží i rok až rok a půl :). 
Pudrové výrobky jsou trvanlivější než produkty tekuté. V těch tekutých je voda a to je fajn domov pro bakterie a jiné potvůrky :D. Tím pádem pudry, tvářenky, bronzery a highlightery vydrží klidně i dva roky (i víc). Pokud se vám na povrchu nějakého pudrového produktu vytvoří takový ten mastný film a výrobek už ani nebarví nebo nedělá to, co dělal dříve, i to je znamení toho, že má odzvoněno :D.
Mějte na paměti, že nejcitlivějšími místy na obličeji jsou oči a rty, z toho tedy vyplývá, že například řasenky nebo tekuté linky byste neměly mít otevřené moc dlouho. Doporučená doba používání pro řasenku jsou 3 měsíce. Je samozřejmé, že za 3 měsíce občas řasenku nevypotřebujete, ale mít něco otevřené třeba rok smrdí průserem :D Takže já řasenkám dávám tak 3-5 měsíců :). U tekutých linek je to cca půl roku od otevření. Oční stíny jsou většinou pudrové, takže trvanlivost je podobná jako u pudrů na obličej - 2 a více let. 
Pozor si dávejte u produktů, které jsou prodávané v různých skleničkách a kalíškách, jako jsou třeba balzámy na rty, krémové stíny, atd. Do těchto nádobek strkáte prsty a tím se rychleji kazí, takže je doporučuji používat tak půl roku od otevření. Dáte mi za pravdu, že třeba krémové stíny vám stejně rychleji vysychají, než je vy používáte, takže oni vám k tomu, abyste je vyhodily i trochu pomůžou :D.
Poslední kategorií jsou produkty na rty. Lesky vydrží rok až dva, víc už bych tomu nedávala. Co se týče rtěnek, opět se doporučená doba pohybuje okolo dvou let. Ale některé rtěnky, se vám celkem rychle zkazí... A jak to poznáte? Úplně obyčejně po čichu. Výrobek začne divně zapáchat, buď jako chemikálie nebo tak nějak kysele... A ve vlastním zájmů si takovou věc na obličej nedávejte :D.

Že je vám líto něco tak rychle vyhodit? Ano, já vás chápu, ale zvažte, jestli je důležitější zdraví nebo produkt za 300 Kč :). V dnešní době hodně firem razí na obaly spotřební dobu (podobně jako na potravinách). Buď je vyraženo přesné datum a nebo tam je klasická malůvka otevřené krabičky, ve které je napsaná trvanlivost (6M, 12M, 24M, atd.)

Snad vám tenhle článek trošku pomohl a donutil vás prohrabat se líčidly a zvážit, co si můžete nechat a co hodíte do koše :)))


Mějte se a smějte se :)))

You Might Also Like

0 komentářů

Děkuji za komentář :))

Napište mi :)

Name

Email *

Message *

Popular Posts